Aktuální sněhová situace v Alpách

Val di Fiemme / Obereggen – Aktuálně z Val di Fiemme

21. 1. 2015
autor: Aleš Vencko

Ve Fal di Fiemme sněžilo v noci z pondělí na úterý, přibylo cca 20 cm nového sněhu. Denní teploty dosahují v údolí až 5 ˚C. Lyžuje se ve všech lyžařských areálech, fungují také všechna jejich propojení i nástupní místa. V provozu je celkem 86 % km sjezdovek. Podle předpovědi počasí má být slunečno s teplotami v údolí nad nulou. Na nejvyšších sjezdovkách bude mrznout i v odpoledních hodinách.
Ve středu 22. ledna se jede mezinárodní závod na běžkách Lavazzelopet , v sobotu 24. ledna se uskuteční závod na historických běžkách s názvem Marcialonga story. Na neděli je naplánovaný 42. ročník světoznámého běžkařského klání Marcialonga na trase dlouhé 70 km

Tre Valli – Aktuálně z Tre Valli

Madonna di Campiglio – Pinzolo – Aktuálně z Madonny di Campiglio

21. 1. 2015
autor: Pavlína Šišková
Kompaktní sněhové pokrývky se dočkala i Madonna, kde od čtvrtka večer přibylo 50 až 60 cm. V nadmořské výšce 1500 m ho leží cca 50 cm, ve vyšší poloze kolem 2400 m je pak vrstva sněhu vysoká 1,5 m. Teploty se drží kolem bodu mrazu. Díky sněhové nadílce jsou nyní k dispozici perfektně upravené sjezdovky bez jediného kazu.
Předpověď počasí slibuje na celý týden teploty pod nulou. Navíc by mělo přijít opět poměrně vydatné sněžení a to zejména ve čtvrtek. Mírně sněžit by mělo už ve středu. V ostatních dnech se můžeme těšit na jasné až polojasné počasí.

Bormio / San Colombano

21. 1. 2015
autor: Eva Vlčková
Díky víkendovému vydatnému sněžení jsou otevřeny všehny sjezdovky včetně dojezdů. Ve výšce 3000 m je cca 150 cm sněhu, z nichž 80 cm napadlo čerstvě. Teploty se pohybují od –6 do 4˚C. V Isolaccii je zatím v provozu jen horní část areálu. V úterý se otevírá celý lyžařský areál Le Motte s propojením do Isolaccii. Všude v oblasti leží nově nasněžený prašan a sjezdovky jsou perfektně upravené. Hrozí však nebezpečí lavin při vyjetí mimo sjezdovky. V příštích dnech bude střídavě jasno až polojasno, ve středu a ve čtvrtek očekáváme sněhové přeháňky.
V Bormiu se v sobotu jede veřejný osmikilometrový závod ve sjezdu PEAK TO CREAK na trati z vrcholu Bormia 3.000 na stadion ve města Bormio. Startuje několik kategorií lyžařů včetně amatérů. Každé pondělí se na náměstí koná uvítací party Serata di benvenuto pro nově příchozí hosty. Otevřeno má i místní termální bazén s výhodným vstupným pro naše klienty.

Val di Fassa e Carezza – Aktuálně z Val di Fassa

21. 1. 2015
autor: Dana Dubová
Nového sněhu jsme se dočkali i ve Valdi Fassa. V nadmořské výšce od 1500 do 2400 m ho leží mezi až 105 cm. Na vrcholcích v posledních dnech nasněžilo nových 30 cm. Během dne se teploty pohybují kolem 1 ˚C, v noci klesají k –5 ˚C.
Díky poslední porci sněhu, který přikryl všechny nedokonalosti na svazích, se teď lyžařské podmínky dají považovat za výborné. Lyžařů přibývá, ale fronty na okruhu se zatím netvoří. Sella Ronda je dobře průjezdná a otevřený je už i okruh „po stopách 1. světové války“. Dostatek sněhu mají i dojezdové sjezdovky do vesnic s výjimkou Pera di Fassa, kde se ale již zasněžuje..
Během týdne bude polojasno s možným sněžením ve středu a ve čtvrtek v polohách od 1200 m. Denní teploty se budou pohybovat okolo –3 ˚C, noční poklesnou k –10 ˚C. V neděli 25. ledna se uskuteční 42. ročník běhu na lyžích Marcialonga na trati mezi údolími Val di Fiemme a Val di Fassa

Livigno – Lyžařská fantazie

21. 1. 2015
autor: Marta M. Janyšková
V údolí Livigna je kompaktní sněhová vrstva vysoká 60–90 cm, včetně cca 30 cm čerstvého prašanu. V nadmořské výšce 2600 m leží přes 2 m sněhu, z čehož víc než polovina napadla během víkendu. Teplota vzduchu se pohybuje od –12 do –2 ˚C a v oblasti je stále hlášený druhý stupeň lavinového nebezpečí (to se týká lyžování mimo sjezdovky).
Můžete se ale těšit na ideální podmínky pro lyžování. V provozu jsou všechna přepravní zařízení, stejně jako všechny sjezdovky, 30 km běžkařských tratí i rozsáhlý snowpark Mottolino. V dalších dnech bude slunečno, později polojasno. Od středy má opět sněžit. Teploty budou mezi –12 a –6 ˚C.
Ve čtvrtek bývá na programu večerní lyžování a otevřeno má také plavecký bazén Aquagranda. Užít si můžete také bruslení, projížďky na sněžných skútrech, vyjížďky na saních se psím spřežením nebo procházku na sněžnicích.

Tonale / Ponte di Legno – V Tonale je metr nového sněhu…

21. 1. 2015
autor: Andrea Kosohorská
Po vydatném sněžení v druhé polovině minulého týdne tu máme metr nového sněhu a tím pádem i skvěle upravené, bezchybné sjezdovky, ráno navíc krásně „navroubkované“. Výška sněhové pokrývky v Temu-Ponte di Legno se pohybuje mezi 40 a 100 cm, v Tonale pak leží 80–120 cm parádního sněhu. Maxima jsou na ledovci, kde sněhová peřina narostla místy až do výšky 4 m.
Předpověď počasí na začátek týdne slibuje jasno až polojasno s teplotami –10 až –4 ˚C. Ve středu a ve čtvrtek má být zataženo se sněhovými přeháňkami. Očekává se 30–50 cm nového sněhu. Konec týdne má být opět jasno až polojasno s teplotami kolem –7 ˚C.
V Ponte di Legno se v sobotu 24. ledna uskuteční od 21 hodin program SNOW SHOW, zahrnující animační programy a umělecká vystoupení. O víkendu 24. – 25. ledna se v Passo Tonale koná alpská tour TOUR DELLE ALPI, celodenní kemp na sněhu s radiem Number One, DJ a velkou porcí zimní zábavy, včetně testování horských materiálů a skitestů.

Monte Bondone – Aktuálně z Monte Bondone

21. 1. 2015
autor: Radim Kristek
Předpověď počasí tady v Monte Bondone zklamala, protože slíbené velké sněžení nepřišlo. Ve Vasonu sice napadlo 20 cm sněhu, v nižších partiích ale převládal spíše déšť. I přes to jsou zdejší sjezdovky v dobrém stavu. Leží na nich asi 40 cm přírodního sněhu v kombinaci s 10–30 cm sněhu technického. Teploty se ve dne pohybují kolem nuly, v noci klesají k –5 ˚C. Na tento čtvrtek je opět opatrně předpovězeno sněžení.
Milovníci vín se mohou zúčastnit degustace vína v češtině a vyrazit můžete také za nočním dobrodružstvím na sněžnicích.